Johan Cruijff Arena

Dat Johan Cruijff en Amsterdam met elkaar te maken hebben is niet alleen voor Nederlanders overduidelijk. Vertel je in het buitenland dat je uit Nederland komt, dan zegt men vaak ‘oh, Amsterdam.’ En heb je beide iets met voetballen, dan heb je binnen mum van tijd de naam Johan Cruijff genoemd. Voor velen één van de allerbeste voetballers ooit. Niet zo verwonderlijk dat de naam van Nederlands grootste stadion naar deze icoon vernoemd is. Al duurde dat wel te lang voordat dit gebeurde. Hij heeft deze eer namelijk niet zelf meer mogen meemaken… We nemen je graag mee in het verhaal van Johan en de Arena. Naast een item over Johan Cruijff, zullen we ook de historie van het stadion, maar ook zeker de successen van Ajax benoemen. Veelal aan de hand van Johan Cruijff. Want hij zorgde en zorgt ervoor dat de naam ‘Ajax Amsterdam’ wereldwijd vele harten sneller doet laat kloppen!

Geschiedenis van de Johan Cruijff Arena

De Amsterdam Arena werd op 14 augustus 1996 officieel geopend door koningin Beatrix. Naast de thuishaven van AFC Ajax, is dit stadion ook een evenementenlocatie. Tal van spectaculaire optredens mochten hier plaatsvinden; Tina Turner, Michael Jackson, Luciano Pavarotti, The Rolling Stones, U2, Coldplay en vele andere grootheden stalen hier de show. Ook het huwelijksfeest van koning Willem Alexander en koningin Maxima vond plaats in de Amsterdam Arena. En André Hazes vierde zijn 25-jarig jubileum, een ras Amsterdammer die het levenslied zong over zijn stad.

Johan Cruijff, wie was hij?

Johan Cruijff is misschien de bekendste Nederlander ooit. Een geboren Amsterdammer die een groot deel van zijn leven in de stad doorbracht met voetballen bij AFC Ajax. Er zijn vele boeken over hem geschreven, dus wat kan je nog vertellen over hem? Dat zijn naam pas veel later aan de Arena is toegevoegd zal hem enerzijds goed doen. Aan de andere kant; hij mocht het zelf niet meer meemaken. Want wat had hij het verdiend. Aan zijn hand veroverde hij met Ajax niet alleen de Europacup in ’71, ’72 en ’73, hij veroverde ook vele harten van de voetbalwereld met zijn totaalvoetbal.

Na het overlijden van Ajax-icoon Johan Cruijff in maart 2016 gingen er al snel stemmen op om het stadion als eerbetoon naar hem te vernoemen. Op 25 april 2017, op de dag dat Cruijff 70 jaar zou zijn geworden, werd onder druk van burgemeester Eberhard van der Laan een intentieverklaring getekend om binnen een half jaar te komen tot een officiële naamswijziging in ‘Johan Cruijff ArenA’. De soap die daarna ontstond, met name de geldkwestie, duurde bijna 2 jaar. Uiteindelijk werd op 25 april (Johan Cruijffs geboortedag) 2018 door bekend voetballer Frank Rijkaard en de kinderen van de inmiddels overleden Amsterdamse burgemeester de nieuwe naam ‘Johan Cruijff Arena’ en een nieuw logo gepresenteerd. Vanaf het seizoen 2018/19 is de naam gewijzigd.

Architectuur

Architect Rob Schuurman en Sjoerd Soeters ontwierpen het stadion. De Johan Cruijff Arena heeft een capaciteit van 54.900 stoelen. Het ziet er van buiten uit als een vliegende schotel. Het beschikt over een dak waardoor het bij slecht weer in 18 minuten gesloten kan worden.

Ajax Amsterdam

Nederlands meest succesvolle en beroemdste club speelt zijn thuiswedstrijden in de Arena. Deze club is geen eigenaar van het stadion, waardoor het geen alleenrecht heeft op het beheer en operationele uitvoering. Daardoor gebeurde het nog wel eens dat de grasmat er zeer beroerd bijlag na een groot evenement. Terwijl de speelstijl van Ajax gebaat is bij een perfecte grasmat. Inmiddels wordt dit opgelost met lampen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van het gras gewaarborgd wordt.

Bereikbaarheid

De website van de Johan Cruijff Arens is Johancruijffarena.nl. Het stadion zelf is het beste te bereiken met het openbaar vervoer. Het stadion ligt naar het Station Bijlmer ArenA. Er zijn diverse parkeergarages op loopafstand. Hier kunt u goed parkeren met de auto. Bij evenementen en wedstrijden is het echter altijd erg druk.

Stadiontour

De Arena is te bezoeken middels een stadiontour. Je kan deze tour boeken via de website van Johan Cruijff Arena. Een ticket kost rond de 15 euro. Je kunt ook kiezen voor een VIP tour, een tour by Night, een kids tour of een groep tour. Verder zijn er leuke combinatie-acties middels een openbaar vervoer kaart en een rondvaart ticket.

Johan Cruijff Arena Informatie

Adres:
ArenA Boulevard 1, Postbus 22981, 1100 DL, Amsterdam
Telefoonnummer:
+31 (0) 20 311 1333
Johan Cruijff Arena
Capaciteit:
54.990 zitplaatsen
Opening:
Geopend op 14 augustus 1996
Eigenaar:
Gemeente Amsterdam en Stadion Amsterdam N.V.
Website:
Johancruijffarena.nl