Grachtenpand Amsterdam

Grachtenpanden in Amsterdam zijn grote, veelal oude herenhuizen aan de grachten en kanalen. In de periode dat de woningen werden gebouwd, moesten er belastingen worden geheven over de kavel waar het pand op stond. Dit is de reden waarom de huizen smal en hoog zijn.

Kenmerken van een grachtenpand

Grachtenpanden hebben een aantal veelvoorkomende kenmerken. De, over het algemeen oude, huizen zijn smal en hoog omdat de grond waarop ze zijn gebouwd vroeger schaars en duur was. De deurbel en entree is vaak via een trap te bereiken en bevindt zich op het bordes. De reden hiervoor was dat er vroeger vaak overstromingen waren door slecht watermanagement. Overstromingen kwamen dan ook regelmatig voor. Een grachtenpand heeft vaak een kelder en een zolder om handelsvoorraad op te slaan. De zolder bevat een hijsbalk om goederen via de buitenkant omhoog te takelen.

Aan de achterkant van de panden bevindt zich vaak een tuin welke doorloopt tot halverwege de achterliggende gracht. Voor het pand aan de achterkant geldt dit ook. Sommige panden hebben de tuin van de buren ook in bezit waardoor je een lange smalle tuin hebt. In de 17e eeuw zijn in de achtertuinen zogenoemde achterhuizen gebouwd.

Grachtenpand Amsterdam als investering

Grachtenpand in Amsterdam kopen? Vroeger kocht je ze voor een tulpenbol. Tegenwoordig betaal je tot enkele miljoenen euro’s!

Wonen in het centrum van Amsterdam

Nadelen van een grachtenpand

Grachtenpand als stadspaleis

Amsterdam kent werkelijk prachtige grachtenpanden. Gevels uit de gouden eeuw sieren de stad en zijn rijkelijk te bewonderen. Met de aanwezigheid van de grachtenpanden aan grachten en kanalen zijn pittoreske locaties ontstaan. Voor sommige panden moet je echt even de tijd nemen om deze te bewonderen.

Grachtenpanden

Grachtenpanden aan de gracht

Grachtenpand Amsterdam

Amsterdam grachtenpand kopen