Centraal station Amsterdam

Wanneer je met de trein naar onze hoofdstad reist, begint je dagje Amsterdam al goed. Je komt namelijk aan bij het monumentale stationsgebouw dat in 2019 zijn 130-ste verjaardag vierde: Centraal station Amsterdam. We kijken in dit item naar de historie van het station. En verder; wat is hier vandaag in de buurt te beleven?

Geschiedenis van Amsterdam Centraal

Het Centraal Station Amsterdam werd op 15 oktober 1889 voor het eerst in gebruik genomen nadat er 20 jaar gebouwd is aan dit bijzondere gebouw. We weten nu niet anders dan dat het zich bevindt aan de noordkant van de stad aan het IJ, maar de gemeenteraad had de voorkeur voor het Leidseplein, achter de Leidsepoort. Destijds was de ingenieur de bepalende factor. En zo geschiedde. Het station werd gebouwd aan het IJ. De architect was Pierre Cuijpers die ook het Rijksmuseum heeft ontworpen. Samen met A.L. van Gendt bedacht hij dat er een kunstmatig eiland moest worden aangelegd waarvoor 9000 palen moesten worden geheid om het bouwwerk een stevig fundament te geven. Overigens is het niet zo dat 130 jaar geleden de eerste trein reed. Op de plaats waar nu de Westergasfabriek staat, stapten op 20 september 1939, niet minder dan 180 reizigers in voor een allereerste rit over de ijzeren weg van Amsterdam naar Haarlem. Het station d’ Eenhonderd Roe in Sloten, dus buíten de stad, werd afgebroken en enkele honderden meters verplaatst naar station Willemspoort, tegenover de huidige Haarlemmerpoort. En 50 jaar later was het nieuwe Centraal Station Amsterdam gereed in een tijd waarin er meer spoor lag dan vandaag! De trein was het belangrijkste vervoermiddel geworden.

Restaurants in en rond het station

Natuurlijk zijn er talloze eet-en drinkgelegenheden op en rond het Centraal Station. Voor een snelle burger ga je naar de Burger King. Wil je wat meer waar voor je geld, dan ga je naar de Burgerij, waar je een sappig stuk vlees van de grill voorgeschoteld krijgt. Wil je gewoon thuis eten, haal dan je boodschappen bij de grootste kruidenier van Nederland, Albert Heijn en haal je brood bij de Broodzaak voor ambachtelijk brood en lekkere broodjes. Wil je vergaderen met een grote groep en is het Centraal Station jullie afspreekpunt, wring je dan niet in allerlei bochten door Amsterdam heen, maar ga naar spoor 2B. Bij Grand Café en Pub 1e Klas kan je terecht voor bijeenkomsten tot 200 personen. Komt je bezoek met de auto? Parkeren kan op loopafstand van het station bij Parking Centrum Oosterdok voor maximaal € 20,00 per dag. Een volledige lijst van eten en drinken bij Amsterdam Centraal tref je op de website van de NS.

Winkels Amsterdam CS

Kom je aan in de hal van Centraal Station Amsterdam, dan tref je daar allerlei soorten winkels waar je je tijd kunt doden tijdens het wachten op de trein. Bekende ketens zoals de AKO, America Today en het oer-Hollandse HEMA zijn vertegenwoordigt in het stationsgebouw. Maar ook internationale winkelketens als Swarovski, Rituals en Sissy-Boy zijn hier al jaar en dag gevestigd. Ook van alle winkels in het Centraal Stationsgebouw is een lijst te vinden.

Tot slot…

Wanneer je dus de tijd hebt, blijf eens hangen rondom het stationsgebouw. En geef jezelf de tijd en gelegenheid om dit deel van Amsterdam in je op te nemen. Het is absoluut de moeite waard!